Renklerin Pazarlama ve Markalaşma Üzerindeki Etkisi
Pazarlama renk ile başlar.
Gözlerinizi kapatın ve dünyaca ünlü herhangi bir web sitesini hayal edin. Ne görüyorsunuz? Bahse gireriz gördüğünüz şey çok renkli küçük yuvarlaklardan meydana gelen sayfanın soyut bir görüntüsü ya da belki markanın logosu. Şimdi gözlerinizi açın ve http://www.designcontest.com/logo-design sayfasını ziyaret edin ve iyi bir tasarımın nasıl göründüğüne bir bakın.
Benzer bir resim milyonlarca ziyaretçinin zihninde canlanıyor, yani temel hedef, renkleri reklam amaçlı seçerken bu renkleri efektif bir reklam aracına dönüştürmek. Hadi bunu pratikte nasıl yapacağımızı öğrenelim.
Bir pazarlamacıysanız, karar verme şeması olan AIDA’ya yabancı olmamanız gerekir. AIDA, 1898 yılında Elmo Lewis tarafından tasarlanmış ve önerilmiş bir şemadır. Lewis, satın alan kişinin birkaç zorunlu aşamadan geçtiğini savunmaktadır:
- Farkında Olmak
- İlgili Olmak
- Arzu Duymak
- Aksiyona Geçmek
Doğru renk seçimi, maksimum sayıda ziyaretçiyi hedeflenen aksiyonu gerçekleştirme için dönüştürür. Örneğin satışları arttırır.
Kullanıcının dikkati, rengin tekelindedir. Fakat tüm renkler eşit oranda efektif olabilir mi?
Renk Teorisi ya da Kısa Tarihi
Hedef kitlenin davranışlarını etkileyebilecek renklerin seçiminde yardımcı olabilecek bir teori mevcut, ziyaretçinin dikkatini çekmenin yanında, onları elde tutar ve beklenen aksiyonu gerçekleştirmelerini sağlar. Bu teori “Renk Teorisi” olarak adlandırılır ve uzun zamandır başarılı sanatçı ve tasarımcılar tarafından kullanılmaktadır.
Görsel etkinin derecesi büyük oranda renk ve renk kombinasyonları ile belirlenir, bu bizim davranışlarımızı da etkiler. Renk teorisi aslında derin ve uzun zamandır toplumun ilgilendiği bir konu. Bu teoriden ilk olarak 1435’te İtalyan Rönesansı zamanında bahsedilmeye başlanmıştır. Önceleri dört “gerçek” renkten bahsediliyordu: kırmızı (ateşin rengi), mavi (hava), yeşil (su) ve gri (toprağın); diğer tüm renklerin bu dört rengin karışımı ile elde edilebileceğine inanılıyordu.
Daha sonra Leonardo da Vinci, Isaac Newton ve diğer bazı bilim adamları sadece üç ana renk olduğunu kanıtladılar; kırmızı, sarı ve mavi. Rengin modern teorisi, gölge, parlaklık ve renk doygunluğu terimlerini hayatımıza sokan Albert Munsell tarafından ortaya atıldı. Bu üç kategori renklerle psikolojik bağlantının temelini oluşturur.
Son yıllarda, birkaç farklı dijital renk teorisi ortaya atıldı. Teoristler, tasarımcılar ve web geliştiriciler dijital platformlar üzerinden rengin nasıl anlaşıldığı ve kabul edildiğini anlamak için çok uğraştılar.
Bir Renk Teorisi Nasıl Arama Sonuç Sayfası Değişimi İle İlgili Olabilir?
Bir kullanıcı web sitesine geldiğinde, ilk intibası birkaç saniye içinde oluşur. Bu yüzden muhteşem arama sonuç sayfaları sizin başarınız için çok önemlidir: eğer kullanıcının ilgisini ilk 8 saniye içinde çekemezseniz büyük ihtimalle onu sonsuza kadar kaybetmiş olursunuz.
Renk teorisini kullanarak satan arama sonuç sayfası oluşturmanın iki yolu bulunmakta:
- Kontrast renklerin kombinasyonunu kullanarak okunurluğu kolaylaştırmak.
- Psikolojik olarak kanıtlanmış renk birlikteliklerini kullanmak.
Bu iki yaklaşım kullanıcıya spesifik bir mesaj vermenizi sağlar, bunun yanında sadece “iyi görüntü” prensibi değil hedef sayfayı gerçekten efektif kılacak bir renk seçmenizi de sağlamış olur.
Renk teorisi kullanarak:
- Kullanıcının dikkatini mümkün olduğunca fazla süre çekebiliriz
- Hedef kitleyi aksiyona geçmeye ikna edebiliriz.
- Sıçrama oranını önemli derecede azaltabiliriz.
- Değişimi arttırabiliriz.
Renkler ve Çağrışımlar
- Kırmızı. Bu rengi satışları canlandırmak için kullanın. Sağlıklı istekler, kararlılık ve liderlik gibi hisleri uyarır. Bir metinde kırmızı ile işaretlenmiş yer her zaman ilgi çeker, yani değerli olan bölümü kırmızıyla vurguladığınıza emin olun.
- Sarı. İzleyicinin dikkatine odaklanan bir renktir. Vurgu yaparken bu rengi kullanmak önem taşır ve çünkü sıcak ve huzurludur. Sarı ürünler ve çocuklar için hizmet veren markalar için önerilir.
- Turuncu. Aktivite ve enerji ile alakalı olduğu için en iyi kullanılabileceği alan spor ürünleridir.
- Mavi. Eğer güven, dürüstlük ve sadakati çağrıştırmak istiyorsanız lütfen maviyi kullanın. Mavi, markanıza süreklilik, tutarlılık ve profesyonellik katacaktır. Şirketinizi sınıfında lider olarak tanımlayacaktır. Fakat maviyi kullanırken aşırıya kaçmamaya çalışın çünkü hissizlik hatta bazen depresyona neden olabilir.
- Yeşil. Bildiğiniz gibi yeşil doğayı simgeler. Tüm sağlık hizmetleri için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca yeşil zenginlik ve para ile de bağıntılıdır. Ancak yeşilin pasif bir renk olduğunu aklınızda bulundurmalısınız.
- Beyaz. Tertemiz bir renktir ve asla bir tasarımız bozmaz. Arka planda kullanmak için iyidir ve diğer renklerle kullanıldığında uyum yaratır.
- Gri. Bir iş için en iyi seçim değildir; dikkat çekmeyeceği için gereksiz bilgileri saklamak için kullanılabilir.
- Siyah. Diğer parlak renklerle kombinasyon yaparak kullandığınız zaman size mükemmel sonuçlar verebilecek en güçlü renklerden biridir. Siyah metinlerde kullanılan en yaygın renktir.
- Kahverengi. Kahverengi’nin koyu tonlarını izleyiciye zenginliği çağrıştırmak için kullanın, açık tonlar ise uygunluğu çağrıştırır. Kahverengi güvenilir ve istikrarlı bir marka imajı oluşturur.
- Pembe. Genellikle moda dünyasında kullanılır. Pembe abartılı kullanılmadığı zaman saygınlık ve zarafet içeren cazibeli bir renktir.
- Mor. Neredeyse pembe ile aynıdır, pembeye ek olarak sihir ve esrarengizliği ifade etmek için kullanılabilir.
Nitekim renklerin psikolojisini bilmek, hangi rengin ürünün satışını pozitif yönde etkileyeceğini bilmenizi sağlar. Ana rengi seçin ve onu esas alarak hayalinizdeki web sitesini yaratın!
Sonuç
Renk seçeneklerinin neredeyse bir sonu yok. “Uygun” bir renk ile kullanıcıların beklediğiniz hareketi yapmalarını sağlayabilirsiniz, buna karşıt kötü seçilmiş bir renk kafa karıştırıcı olabilir ve sıçrama oranını arttırabilir. Pazarlama ve Markalaşma için kullanılacak renkler duygu psikolojisi tarafından önceden belirlenmiş olsa da, çok katı bir şekilde başkalarının tariflerini kullanmamalısınız.
Değişim ve kar açısından sizi yönlendirebilecek, kendinize ait bir renk kombinasyonu araştırmalısınız. Değiştirdiğini her şeyi test etmeyi unutmayın çünkü renk dikkatsizliğe toleransı olmayan güçlü bir araçtır.